15 Haziran 2012 Cuma

Retro ve Vintage

Modayı takip edenlerdenseniz, hani öle çılgın gibi değil; birazcık moda dergisi karıştırmanız bile yeterli, çok sık karşılaşıyor olmanız gerek 'retro' ile. 2012 moda trendlerinde olduğu gibi 2013 'te de var olacak bir kelime olduğundan açıklamakta fayda görüyorum. Peki nedir bu retro? 'Retrospective' kelimesinden gelmiştir ve de geçmişe dönüşü anlatır. Nostalji gibi bir şey diyebiliriz.

Moda söz konusuysa, vintage ile retro kavramlarının içiçe geçtiği rahatça söylenebilir. Yeri gelmişken vintage için de ufak bir açıklama yapayım; bir kıyafetinizin Vintage olabilmesi için belli bir geçmişi olması lazım, yani belli bir dönemi temsil edebilir, belli bir akıma ait olabilir ya da önemli bir tasarımcının ikonlaşmış tasarımı olabilir. Mesela yeni bir bluz retro tarzını yakalatabilirken, büyük annenizin bluzu tam anlamıyla vintage'dir. ;)

Retro tarzını günlük kullanımdan ziyade, özel davetler, arkadaş toplantıları ve hafta sonu gezmeleri için tercih edebilirsiniz. Zira farklı görünümünüz ve bu nostaljik şıklığınız ile dikkatleri üzerinize çekeceğiniz garantidir.

Retro'da neler var neler yok derseniz, eski filmleri bir açın bakın derim. Güpürler, puantiyeler, balon   etekler, fırfırlar, kocaman topuzlar, taşlı ve ağır takıları göreceksiniz. Benim favorim ise kedi gözünü anımsatan renkli güneş gözlükleri; çok tarz duruyorlar, değil mi? :)

Retro kıyafetleri her ne kadar hazır giyim markalarında bulabilseniz de tavsiyem, ikinci el kıyafet satan yerlerdir. Hani Beyoğlu'nun, Cihangir'in çok ünlü pasajları var ya, o pasajlar sizin için ilk uğranacak yerler olsun.















Bugün kendimi birazcık sözlük gibi hissetsem de yerinde bir yazı olduğunu düşünüyorum. Tarz sahibi, güneşli günleriniz olsun. :) Görüşmek üzere...










2 yorum:

MadamB Fashion dedi ki...

Retro tarzını o kadar yakın hissediyorumki kendi tarzıma kesinlikle dediğin gibi 2. elcilere bakmak gerek

madambfashion.blogspot.com
beklerim bloguma bende:)

Adsız dedi ki...

Bana da çok havalı geliyor retro..:)

blogunu severek takipteyim ;)